Vildvuxet - Men ätbart

Syren

Syren

Syren

Syren kallas också för bondsyren. Det latinska namnet är Syringa Vulgaris.
Där Vulgaris betyder vanlig eller allmän.

Syren på engelska är Lilac och Common Lilac är motsvarigheten till vanlig syren.

Den sägs ha sitt ursprung från balkanhalvön men växer i stora delar av Sverige. Den går att finna i närheten av bebyggelse och parker.

En av Sveriges vanligaste buskar

Den har odlats länge i Sverige på grund av, (eller tack vare, kanske man skulle säga?) blommornas goda doft.

Men den fungerar även som lä-planta, som man säger på danska. Ett sätt att få det mindre blåsigt i trädgården med hjälp av en buske helt enkelt.

Redan på 1600-talet var syrener vanliga bland de större trädgårdsanläggningarna. Men det var inte förrän på 1800-talet då den var en vanlig buske vid vart och vartannat torp i Sverige.

Syrenbusken kan bli upp till 6 meter hög. Den är lätt att känna igen på de gröna, skaftade och spetsiga bladen som nästan är lite läderaktiga.

De ser också lite hjärtformade ut.
Blommorna är ofta ljuslila och sitter i toppen i äggrunda klasar. Och doftar underbart!

Syren

Syrensäsong

Det finns inte några direkta förväxlingsväxter till syrenen, så det finns ingen anledning till oro att man ska plocka några giftiga blommor. Den trivs i stort sett alla jordar men allra bäst i näringsrik lerjord.

Säsongen är vanligtvis i maj-juni, det är då syrenen blommar.
Då det bara är de små vita eller ljuslila blommorna man vill åt så tycker jag att det är lite onödigt att plocka med sig hela grenar (som ju inte ingår i allemansrätten).
Därför är det bättre att plocka av de syrenblommor man avser använda och låta bin och andra pollinatörer ta del av nektaren i de andra blommorna.

Förvara blommorna i burk med tätslutande lock i kylen. Precis som med Violer så försvinner doften ju längre de står, så använd dina vildplockade syrener så fort som möjligt för att ta del av så mycket arom och smak som möjligt!

Topp 5 Syrenfavoriter!

När du väl kommit hem med dina nyplockade blommor är det dags att bestämma sig för vad man ska göra med dem!

Här har jag listat mina 5 favoriter på vad man kan använda syren till:

  1.  Syrensaft – Ett av de enklaste sättet att tillvara på blommornas goda smak!
  2. Syrensocker – Perfekt om du vill smaksätta en sockerbulle med syren
  3. Syrensirap – Jättegott på pannakakor t.ex
  4. Syrenmaräng – Gör egna maränger med smak av syrén!
  5. Syrensorbet – Glassande gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.