Vildvuxet - Men ätbart

Violsaft

Recept på Violsaft

Violsaft är så himla gott på våren! Så fort violblommorna börjat slå ut i mars-april brukar jag skynda mig att plocka så mycket det bara går!

Luktvioler (Viola Odorata) är de violer jag brukar finna här nere i Malmö.

På violerna brukar jag göra en väldigt god saft på följande recept:

Luktviolssaft

Ingredienser:

  • 4 dl socker
  • 5 dl vatten
  • 1 krm askorbinsyra
  • 1 liter violer
  • 3 tunna skivor citron

Steg 1: Gör en sockerlag:
Häll i sockret i en kastrull eller värmetålig skål.
Koka upp vatten – jag brukar använda vattenkokare.
Häll det kokande vattnet över sockret i kastrullen/skålen.
Rör runt med en visp tills sockret har lösts upp.
Tillsätt askorbinsyran och rör runt.
Låt sockerlagen svalna

Steg 2: Rengör blommorna.
Skölj av violblommorna lite lätt för att bli av med eventuell jord och medpassagerare (insekter).
Knipsa bort alla stjälkar.

Steg 3: Lägg blommorna i en behållare.
Skiva en halv citron tunt och lägg i behållaren tillsammans med violerna

Steg 4: Slå på eller häll över den nu avsvalnade sockerlagen på blommorna. Täck behållaren med lock och ställ in i kylen. Låt stå i kylen i ett dygn.

Steg 5: Sila av saften genom en silduk och tappa upp på flaska. Et Viola! Hemmagjord violsaft färdig att blanda ut med vatten!

Här kan du läsa mer om Luktvioler!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.