
Så här torkar du brännässlor!
Vilken lyx det är att ha tillgång till ett riktigt nässelställe! Jag brukar plocka på mig flera liter åt gången, flera gånger om året.
Det finns ju så många möjligheter med just nässlor. Men om jag inte har en plan för mina nyplockade brännässlor eller om jag helt enkelt inte har tid för det så brukar jag antingen förvälla nässlorna eller så torkar jag dem!
De olika torkningssätten tänkte jag gå igenom här nedan.
Torka nässlor i ugn
Det funkar lite olika beroende på vilken ugn du har och framför allt hur låg temperatur du kan ställa in på den. Den allra bästa temperaturen att torka nässlor på är nånstans mellan 35-50°C.
Det är inte möjligt att gå så lågt på alla ugnar men om du ställer in den på lägsta temperaturen så kan du ha ugnsluckan lite på glänt för att få in luft och därmed sänka graderna lite i ugnen.
Strö ut de tvättade nässlorna på en ugnsform klädd med bakplåtspapper och låt de torka i 2-3 timmar.
Tänk på att fördela nässlorna över hela plåten så att de inte sitter så tätt. Detta påskyndar torkningen något.
Torka nässlor i svamp och frukttork
Ett alternativ till ugnen är om du har en så kallad frukt och svamptork. Även här finns det olika varianter och vissa går att ställa in graderna på. Ställ då in den på 35°C och låt nässlorna torka i 2-3 timmar eller tills det är möjligt att smula sönder dem med fingrarna.
Torka nässlor i rumstemperatur
Det tredje och kanske mest miljövänliga alternativet är att bara låta brännässlorna torka i rumstemperatur.
Lägg ut nässlorna på en tidning eller kökshandduk och låt de torka på ett ställe säkert från solljus och dammpartiklar
Nässelpulver
När du har torkat dina plockade brännässlor eller nässeltoppar så är det dags att mala till pulver eller nässelmjöl.
Då brukar jag använda mig av en kryddkvarn eller en torrmixer, beroende på hur stora mängder jag ska mala.
Det går utmärkt att använda sig av en mortel också, det blir dock inte lika finmalet som vid användning av en mixer.
På bara nåra sekunder har man ett finmalet nässelpulver som är fyllt med nyttigheter och vitaminer!
Förvara nässelpulver
Liksom andra kryddor, mjöl och pulver så förvaras nässelpulvret bäst i tätsluten förpackning. Jag brukar använda mig av en glasburk med skruvlock.
Undvik att utsätta nässelmjölet för direkt solljus eller hög värme. Då håller nässlorna längre. Ett skafferi där det är mörkt, torrt och svalt är det ideala stället för förvaring av nässelpulver.
Behöver jag förvälla nässlorna innan jag torkar dem?
-Nej, jag tycker inte det. Vanligtvis maler jag ändå ner nässlorna till ett pulver i en kryddkvarn eller mortel och då bryts brännhåren ner.
Är en orolig för höga halter av nitrit eller andra eventuella skadliga ämnen kan man så klart förvälla nässlorna först, men det är inget jag brukar göra. Tänk på att torkningstiden tar längre tid efter förvällning.
Det här kan du göra med nässelpulver!
Vad ska en då göra med sitt nymalda nyttiga nässelpulver?
Egentligen är det bara fantasin som begränsar, men några exempel är:
- nässelté
- nässelsoppa
- strössla över gröten
- ha i brödbaket
- färga pastadegen grön
- ha i smoothien