Vildvuxet - Men ätbart

Vinterskivling

Svampfond på Vinterskivling

Vinterskivling (Flammulina Velutipes)

Eller som den kallas på engelska – Velvet Shank.  Sammetslen fot,  fritt översatt.

Foten i sig är inte den allra festligaste att äta så om den ens får följa med hem åker den oftast raka vägen ner i en svampfond (efter avsköljning förstås).

Vinterskivlingen blir lätt lite slemmig när det har varit fuktigt väder. Det händer ju inte sällan under våra vintrar här nere i Malmö och Skåne.

Men slemmiga hattar gör ingen svampfond skada. Tvärtom! Det är ett bra sätt att ta tillvara på svampar som
kanske såg lite bättre ut när man var ute och plockade men som inte ser helfestlig ut när man kommit hem.
Det är ju lätt att bli lite girig när en är ute och plockar svamp!

Men i en svampfond är alla välkomna! Slemmiga hattar som träiga fötter, sammetslena eller inte.

Svampfond

Det här är ett grundrecept jag brukar använda när jag inte riktigt har bestämt mig för vad jag ska göra med svampfonden ännu. Har jag däremot en plan eller idé för vad slutresultatet ska bli, då lägger jag till fler smaksättningar redan vid det här stadiet; typ miso, risvinäger eller något annat asiatiskt om jag vill göra en ramen till exempel. Men i grunden är den alltså ganska plain och sticker inte ut åt något håll.

Ingredienser:

500 gram Vinterskivlingar
500 gram Vatten
2 Lagerblad
5 Vitpepparkorn
1 nypa Salt

Tillagning:

  1. Rensa Vinterskivlingen från jord och stamrester.
  2. Lägg i alla ingredienser i en kastrull.
  3.  Låt sjuda i 20 minuter.
  4. Sila av svampfonden
  5. Kyl ned och förvara i kylskåp i upp till 5 dagar eller 3 månader i frysen.

Vill man får en mer koncentrerad svampfond så kan man koka eller reducera ner den så att man får en kraftigare umamismak.

Här kan du läsa mer om Vinterskivling.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.