I många recept med nässlor går det att läsa om att man ska förvälla nässlorna.
Jag tänkte förklara vad man gör när man förväller – i det här fallet då – nässlor.
Att förvälla är ett ganska brett ord som betyder lite olika beroende på vad det är du vill förvälla. Men i grund och botten betyder det samma; Koka i lättsaltat vatten under 1-2 minuter. Varpå man kyler ner nässlorna i iskallt vatten, för att avstanna tillagningen.
Du har kanske hört talas om att blanchera?
Ännu en köksglosa att förstå. Blanchera kommer från franskans blanchir som betyder ’göra vit’ eller bleka. Blanchera och förvälla är precis samma sak.
Varför förvälla nässlor?
Man kan förvälla eller blanchera av flera olika anledningar men när det kommer till nässlor och varför man ska förvälla dem så är det för att hållbarheten blir längre, man slipper missfärgningar, nitritet reduceras och brännhåren försvinner.
Hur förväller man nässlor?
Här nedan finns en förvällningsguide: