Vildvuxet - Men ätbart

I många recept med nässlor går det att läsa om att man ska förvälla nässlorna.
Jag tänkte förklara vad man gör när man förväller – i det här fallet då – nässlor.

Att förvälla är ett ganska brett ord som betyder lite olika beroende på vad det är du vill förvälla. Men i grund och botten betyder det samma; Koka i lättsaltat vatten under 1-2 minuter. Varpå man kyler ner nässlorna i iskallt vatten, för att avstanna tillagningen.

Du har kanske hört talas om att blanchera?

Ännu en köksglosa att förstå. Blanchera kommer från franskans blanchir som betyder ’göra vit’ eller bleka. Blanchera och förvälla är precis samma sak.

Varför förvälla nässlor?

Man kan förvälla eller blanchera av flera olika anledningar men när det kommer till nässlor och varför man ska förvälla dem så är det för att hållbarheten blir längre, man slipper missfärgningar, nitritet reduceras och brännhåren försvinner.

Hur förväller man nässlor?

Här nedan finns en förvällningsguide:

Nässeltoppar

Du behöver:

  • 1 liter nässlor
  • 2 liter vatten
  • 4 tsk salt
  • 1 skål med iskallt vatten.

Tillagning:
1. Tvätta och rensa nässlorna
2. Koka upp vattnet
3. tillsätt 1-2 tsk salt per liter vatten
4. lägg i nässlorna
5. låt koka i 1-2 minuter
6. Sila av vattnet och lägg nässlorna i det kalla vattnet.
7. Krama ur vattnet från nässlorna.

Då var förvällningen av brännässlorna klar!

Vad ska man då göra med sina förvällda nässlor?

Det finns en oändlighet av rätter man kan göra.
Har jag idétorka brukar jag leta upp något spenatrecept och ersätta spenat med nässlor.

Det mest klassiska är annars nässelsoppa.

Har du inte bestämt dig än?
– Ingen fara, det går utmärkt att frysa in de förvällda nässlorna och använda vid ett senare tillfälle.
Se bara till att krama ur allt vatten så sparar de både plats och slipper överflödigt vatten när du sen ska använda nässlorna i matlagningen.

Vill du veta mer om nässlor?

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.