Vildvuxet - Men ätbart

Ramslök

Ramslök

Ramslök (allium ursinum)

Ramslök kallas även för skogsvitlök och björnlök. Det vetenskapliga namnet är
allium ursinum.
På engelska heter ramslök ramson eller wild garlic.

Så känner du igen ramslök

Växten består av stora breda blad som sitter på långa smala stjälkar. 

Ramslökens blommor kommer oftast lite senare, ibland flera veckor senare än själva bladen.

Ramslöksblommorna är vita och stjärnformade. De bildar
klasar som liknar små halvklot. Ramslöken blommar i april-juni.

ramslöksknoppar

Du kan äta hela plantan!

Det går att äta blad, knoppar, blommor, fröer och själva löken.

Det vill säga hela ramslöksplantan. Smaken är nånstans mellan gräslök och vitlök.

Men ramslöksbladen plockas med fördel före blomningen då den blir skarpare i smaken efteråt.

Förväxlingsrisk!

Det finns en förväxlingsrisk med liljekonvalj, som är giftig och har orsakat dödsfall.

Men ett säkert tips är att ta ett blad och gnugga mellan fingrarna och lukta på fingrarna.

Är det ramslök så kommer dina fingrar lukta som mild vitlök.

Allium Ursinum
skogslök

Ramslökssäsongen

Säsongen för ramslök brukar dra igång februari-mars här nere i Skåne.

Om det inte är alltför kallt i marken brukar jag i februari ta mig ut till Alnarp, utanför Malmö för att kolla om ramslöken har kommit upp.

I nära anslutning till Alnarpsparken finns det, förutom ramslök, en del andra ätbara örter också så ta med dig ett par burkar om ni har vägarna förbi!

Ramslök trivs i mullrik jord i skogar och lundar, vilket alnarpsparken är ett bra exempel på.

Ramslöken ger hela 5 skördar:

  1. Bladen – Ramslökssäsongen drar alltså igång någon gång i februari, om vädret tillåter. Då är det de späda bladen som man kan skörda.
  2. Blomknoppar – När det sedan börjar bli dags för blomknoppar kan man även skörda dessa och göra kapris av ramslöksknopparna. Perfekt tillbehör till det mesta!
  3. Ramslöksblommorna – När ramslökens blommor har slagit ut är dessa fina att ha i sallader eller dekorera pajer till exempel.
  4. Frökapslarna – Nästa skörd är när ramslöksblommorna har blommat ut och de gröna fröknopparna har bildats. Frökapslarna är också utmärkta att fermentera och göra ramslökskapris på.
  5. Löken – Den sista (och lite kontroversiella) skörden är på hösten då själva löken är som godast. Allemansrätten handlar ju om att vårda vår natur och inte skövla den så man får ha lite känsla om man får för sig att rycka upp rötter och lökar på ramslöken. Men med tanke på att det är en invasiv art på vissa ställen, skadar det inte om man tar ett begränsat antal.

Förvara ramslök

Som vanligt när jag är ute och plockar örter och blommor har jag med mig ett par burkar, lådor eller askar med lock och försöker förvara de svalt (på avstånd från kaffet alltså)
och undvika solljus.

Väl hemma behövs en tvätt innan de åker in i kylen där de håller uppemot en vecka. Däremot riskeras resten av kylen lukta ramslök så ta tillvara på den innan dess.
Det går också utmärkt att frysa ramslök. Antingen om man förväller den eller om man fryser in den som den är.

Ramslök går också att torka och använda som krydda.
Använd en svamptork eller i ugn på 50 grader.

Vill du följa med ut och plocka ramslök? Signa upp dig på vår örtvandring!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.