Vildvuxet - Men ätbart

Pepparrot

Pepparrotsskott
Pepparrotsskott
Pepparrot
Pepparrot

Så här tidigt på våren (vågar man kalla det vår i februari?) har Pepparrotskotten börjat titta upp i Malmö.

Det många kanske inte vet är att man faktiskt kan äta hela växten. Så även de stora bladen när plantan väl har hunnit växa sig så stor. Men nu så här års får vi nöja oss med de små skotten.

Vilket inte är fy skam det heller!
I de små små bladen från pepparroten sitter nämligen en pepprighet värda namnet!

– De smakar nämligen precis som roten!
Den här lilla lyxvaran, som det ju trots allt är i detta karga klimat, är en av de första primörerna som jag brukar längta efter!

Hur ska man då hitta vild pepparrot och skotten från denna ört?

– Well, mitt bästa tips är att vänta till sommaren när de karaktäristiska bladen vuxit ut. Då är det lättare att urskilja och se om det är en vildvuxen pepparrot. När du väl har lokaliserat den så är det bara att återkomma till den på våren och ta några skott då.
– Man får ha tålamod, helt enkelt.

Alternativt kan man Anmäla sig till Örtvandring och få fler tips där.

 

 

Visste du att pepparrot är en ört?

Redan på medeltiden började man odla eller kultivera pepparroten i Sverige och det var tack vare munkarna som vi fick denna perenna ört.

Den användes främst som medicinalväxt. Kanske på grund av dess höga innehåll av C-vitamin!
(Pepparrot innehåller alltså 3 gånger så mycket C-vitamin som en citron!) Nuförtiden används pepparrot främst som krydda eller smaksättare i såser, till fisk eller köttanrättningar. Men varför stanna där?

Hur används pepparrot?

Bladen går utmärkt att använda i sallader, framför allt nu på våren är bladskotten en riktig delikatess som garnering på sushi, finhackade i yoghurt eller varför inte mixade tillsammans med olja som utgör en pepprig örtolja som skulle pigga upp vilken sallad som helst. En majonnäs på pepparrotsskotten är ett annat förslag

På tyska heter pepparrot Meerrettich vilket betyder havsrädisa. Den trivs alltså nära havet och i lerjordar.
I Fjärås, i norra Halland, där åkrarna till stor del består av gamla havsbottnar, har man dragit nytta av detta och är idag Sveriges Pepparrotscentrum!

På engelska heter pepparroten Horseradish och man tror att det beror på styrkan på roten.
– Stark som en häst är kryddan!

Släkt med wasabi

Pepparroten tillhör familjen Brassicaceae – precis som senap, broccoli, kål, raps och så klart – Wasabi.

Wasabin som ju kallas för grön pepparrot. Det många kanske inte vet är att i den gröna pastan man får till sushin ute på restauranger, är sällan wasabi utan just pepparrot. Vilket kan vara missvisande..

Hur ska man då förvara en pepparrot?

– Förvara pepparrot så kallt som möjligt i kylskåpet, om det går, så nära kylelementet som möjligt.
På flera restauranger som jag jobbat på så har vi haft den invirad i ett fuktigt papper. Men tänk då på att byta pappret med jämna mellanrum.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.