Vildvuxet - Men ätbart

Löktrav

Löktrav

(Alliaria Petiolata)

Löktrav är en av de äldsta kryddorna som använts i Europa. Den kallas också för vitlöksört. 
Löktrav ingår i Brassicaceae-släktet.

Örten är en bienn, det vill säga att den är tvåårig. Första året bildar den små runda skrynkliga blad,
som luktar vitlök om man gnuggar dem mellan fingrarna. Året därpå blir plantan större, uppemot en meter hög.
Framåt maj-juni bildar plantan ett kluster av vita blommor, och även löktravens blommor går att äta.
Ja, hela plantan faktiskt;

  • Löktravens rot påminner lite svagt om pepparrot i smaken.
  • Baljorna går att finhacka ner
    och använda som gräslök och väntar man ytterligare till
  • Fröna är färdiga så finner man ett senapssubstitut däri.

Tack vare alla dess frön så sprider sig löktrav väldigt lätt och det är inte sällan man hittar stora bestånd av örten.

Den trivs framför allt i mullrik jord, gärna i skugga t.ex under ett träd eller buske. Det är förmodligen därifrån den har fått ett av sina engelska namn.

– Jack by the hedge.

Ett annat är Garlic Mustard, och det beskriver väldigt bra hur örten smakar.

Ett hav av Löktrav
Löktrav

Hur ska man då använda Löktrav?

Det finns många sätt använda sig av löktrav i köket. Här är mina topp 5 tillbehör med löktrav:

  1. Pesto
  2. Salsa verde
  3. Örtsalt
  4. Löktravssmör
  5. Löktravsdipp

Förvara Löktrav

När jag ska ut och plocka löktrav brukar jag ta med mig en låda med lock att förvara dem i.  Framför allt för att de inte ska torka ut och för att de inte ska krossas som de kan göra i t.ex. en påse.

Väl hemma förvarar jag löktrav i lufttät förpackning inne i kylen. Där inne kan de hålla uppemot en vecka.

Men se till att skölja av dem från eventuell jord och insekter först!

Plocka Löktrav

Vill du lära dig mer om Löktrav och hur man plockar den?
Anmäl dig till vår Örtvandring!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.