Kungsmynta

Kungsmynta
Kungsmynta eller Oregano som den heter i odlad form eller på kryddhyllan.
På engelska heter den just Oregano. Medan den på latin heter Origanum Vulgare.
Vulgare betyder allmän eller vanlig.
Den som kan sin latin känner kanske igen Origanum Majorana som är mejrams latinska namn.
Även om smak och växter påminner om varann så är det inte samma planta utan
bara nära släkt.
Örten kallas också för Vildmejram eller vild mejram och förr trodde man att det var samma växt, men så är alltså inte fallet.
Kungsmynta härstammar från trakterna kring medelhavet
Vild kungsmynta växer ända upp till Jämtland och trivs framför allt i skogsbryn och backar.
Den tål värme och torka bra då den ursprungligen härstammar från medelhavsområdet.
Det positiva för oss som vill kunna skörda kungsmynta i stora mängder är att den sprider sig gärna. Ett ogräs för någon – mat för en annan!
På tal om det så är det en bra växt att ha hemma i sin trädgård om en vill locka in pollinatörer.
Humlor, bin och fjärilar älskar kungsmynta!


Ät mer än bara bladen!
Kungsmynta är en perenn halvbuske, det vill säga att plantan är flerårig.
Stammen på växten är förvedad – om en inte är tillräckligt snabb vill säga!
För stammen går även den utmärkt att äta om plantan ännu är ung.
Det här kan du göra med kungsmynta!
Annars är det de mörkgröna bladen som vi vildplockare vill åt!
Dessa passar utmärkt i röror såsom; pesto, salsa verde, gremolata och chimichurri.
En örtolja gjord på kungsmynta är även gott att dressa sallader eller göra vinaigrette på.
Men såklart är det gott att torka och ha i såser, i pastan eller på pizza.
Det finns de som brygger te på bladen också, men det är inget som jag personligen har provat.
Man kan med andra ord få mycket användning av kungmyntan, så om du har ont om tid så går det utmärkt att frysa in och tillaga senare.
Kungsmynta blommar i juli till augusti och det kan vara bra att plocka den innan dess
då den blir träigare och mer skarp i smaken vid blomningen.
När du har plockat vild kungsmynta är det bra att förvara den kallt i tätsluten förpackning. Bladen kan dock få mörka fläckar efter en tid i kylen, inget som påverkar smaken dock.
