Vildvuxet - Men ätbart

Kärleksört

Kärleksört

Kärleksört

Kärleksört heter Hylotelephium Telephium på latin.

På engelska har växten
många namn och smeknamn men det vanligaste är Orpine.

Ett annat engelskt namn är liveforever som hänvisar till hur lätt det är att få
den att leva vidare.

Vill man föröka en kärleksört räcker det att klippa av en stjälk och sätta ner i jorden.
Den är snabb till att bilda nya rötter och leva vidare.

Kärleksörtens utseende och biotop

Kärleksörten kan bli 50-60 cm hög och trivs i så väl skugga som i sol.

Den tål torka bra då både blad och rötter lagrar vatten.

Det är en perenn, det vill säga att den är flerårig, vilket är bra för oss vildplockare;
om vi hittat ett bra ställe där det växer Kärleksört då kan vi återkomma dit varje år.

Den har en upprätt stjälk, bladen är platta, köttiga med tandad kant.

Kärleksörten blommar i augusti – september. Blommorna är gulvita men även rosaröda förekommer.

Kärleksört är vanligt förekommande i södra och mellersta Sverige men mer sällsynt i norr. Det är framför allt på berg, steniga backar och ruderatmark.

Kärleksört
Kärleksört

Hela plantan är ätlig!

Kärleksört är med på svenska arméns lista över de 14 viktigaste vildväxande växterna vid en överlevnadssituation.

Framför allt tack vare rotknölarna som innehåller 10% kolhydrater.

Roten har jag själv aldrig ätit, tillagat eller ens plockat men den sägs smaka
strävt och ska kokas för att smaka bättre.

Bladen däremot! De är köttiga och rika på vatten. Är goda att äta råa, precis som de är
nu på våren. Men ju längre man väntar desto tråkigare blir de i smaken och man kan med fördel förvälla kärleksörtsbladen innan man äter den.

Smaken är åt det syrliga hållet men påminner också om sockerärter eller sparris.

Kärleksörten kan användas som vilken bladgrönsak som helst.
Så som jag använder spenat brukar jag göra med kärleksörten; blanda i sallad, ha i soppor eller såser.

Ett annat alternativ är att mixa tillsammans med olja för att få fram en god örtolja som man kan dressa sallader med.

Stammen är även den ätbar och kan hanteras så som man gör med sparris;
antingen att man blancherar/förväller den eller att man steker den.

Tidigt på våren när stammen fortfarande är späd går den att äta rå.

Vill du lära dig mer om vilka ätbara växter som växer i vår närhet? 
– Signa upp dig på vår örtvandring!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.