Brännässlor

Eller brännällor som vi säger här nere.
Nu på våren börjar de första nässlorna titta upp och säsongen för brännässlor har äntligen börjat!
Den oändliga säsongen skulle jag nästan säga, för om du har ett nässelställe kan du plocka toppar och blad ända inpå hösten.
När det ska plockas nässlor får man komma ihåg att ta tag ovanpå bladen då de så kallade brännhåren inte finns på ovansidan. Det kan så klart vara lite trixigt det också, men om man har glömt handskarna hemma kan det vara bra att komma ihåg, så jag upprepar:
– För att undvika att bränna sig på nässlor,
ta på ovansidan av bladen!
När du sen kommer hem med en hel påse full med nässlor kan det kanske vara lite svårare att bara ta på ena sidan av bladen och då får man använda sig av handskar helt enkelt.
Vilka nässlor ska man plocka?
– Det är som med allt annat en fråga om tycke och smak. Men det beror givetvis också årstid och vad du vill göra med dina nyplockade nässlor. Vill man fritera eller smörsteka nässlor hade jag föredragit topparna eller nässelskotten.
Vill jag torka nässlor så vill jag gärna ha en större mängd och då kanske det ger mer volym att plocka större blad också. Men så här tidigt på säsongen får man kanske nöja sig med vad man hittar.
När jag gör nässelpesto tycker jag att nässeltopparna är de godaste och ger bäst smak.
Du får helt enkelt prova dig fram för att se vad du föredrar i dina anrättningar.
I vår Örtvandring går vi igenom de olika användningsområdena för nässlans olika delar.
Läs mer och Anmäl dig till vår Örtvandring.
Vad är då nästa steg när du har kommit hem
med en påse med härliga nässlor?
– Förvällning!
Ja, och att skölja av dem förstås! Skölja först, förvälla sen.
Detta gör man dels för att göra sig av med brännhåren men också för att hållbarheten ökar och eventuella bakterier stryker med. Här kan du läsa mer om förvällning av nässlor.
– Torkning!
Vill du istället ha ett mer långvarigt alternativ så går det naturligtvis att torka nässlorna istället. Ett bättre alternativ än det nässelpulver som säljs i butik, då det kan vara svårt att veta dels var nässlorna är plockade men också när de plockades.
Läs mer om hur du torkar nässlor här.
Myten om brännässlor!
Det har länge spridit sig en myt om att man ska undvika att plocka nässlor i närheten av gödselstackar eller exempelvis i skugga på grund av att det skulle vara högre kvävehalt i jorden och att nässlor då skulle innehålla mer Nitrat. Men det är alltså en myt.
Det beror snarare på årstid än jordmån. Det som händer med en brännässla om den växer på kväverik jord är snarare att den blir högre. Bladens innehåll förändras inte nämnvärt.
Däremot ska man alltid undvika att ge barn under ett år gröna blad och bladgrönsaker.
Detta gäller alltså även brännässlor.
Men i stort sett alla har hört talas om att det är så nyttigt med nässlor.
Vad är det då som är så bra med brännässlor?
- järn
- magnesium
- fosfor
- kalcium
- kalium
- vitaminer
Med andra ord hur mycket nyttigheter som helst!
Fakta om Brännässla
På latin heter den Urtica Dioica medan man på engelska säger nettles eller stinging nettles om nässlan. Det latinska namnet på örten har också gett namnet till nässelutslag eller nässelfeber som på läkarspråk heter Urtikaria.
Tack vare sina underjordiska utlöpare, eller långa sidoskott, förökar sig nässlor ofta till stora bestånd. Brännässlan blir ungefär en meter hög och är en perenn, det vill säga en flerårig växt. (Visst kändes det som att fotbollen alltid hamnade i samma nässelsnår när man var liten?)
Nässelfrön
Plantan är en så kallad dioik, en tvåbyggare. Det vill säga att nässlan har både han- och honplantor. Honplantorna får man hålla extra koll på då det är dessa som sätter frön och dessa är finfina att smörsteka.
I stort sett hela plantan har brännhår förutom då på ovansidan av bladen, så vill man undvika att bli bränd av en nässla ska man se till att nudda bladens ovansida först när det ska plockas. (Har man turen att få tag i en fjällnässla så har den nästan inga brännhår alls och slipper dessa bekymmer vi har i söder.)
Ett otränat öga skulle kunna förväxla nässlor med Vitplister. Även vitplister går fint att plocka med sig hem då även dessa är ätliga.
Det som särskiljer dem åt är framför allt Vitplisterns vita blommor som sitter i bladvecken och att den inte har några brännhår, förstås!
Brännässlans användningsområden har varit många genom åren.
Förutom att tillaga och äta den har man gjort kläder av nässlor.
På 1700-talet användes brännässlor på samma sätt som man har gjort med lin och hampa. Man har även använt roten till att färga både kläder och ägg till påskfirandet.